ATT SKAPA VÄRDE FÖR ANDRA?

År 2008 beslutade våra förtroendevalda (de folkvalda politikerna) att vi, dvs. samtliga kommunanställda skulle arbeta med en vision om sin värdegrund. Efter hela sex (!) års idogt arbete, många konferenser och möten var 2014 denna visionära och profetiska produkt äntligen i hamn.
I en tolv sidor lång påkostad och bildstinn broschyr med titeln ATT SKAPA VÄRDE FÖR ANDRA kungjordes slutresultatet genom en (delvis besynnerligt pretentiös) text författad av reklambyrån Mustasch. Tankestrukturen och de officiellt sanktionerade påbuden i denna manual bär i sanning syn för sägen. En vän av ordning frågar sig naturligtvis då om inte de närmast ansvariga kunde ha nöjt sig med lite mindre bokstäver.

Här följer som ett förtydligande av ovan några exempel med direkta citat kursiverade:

Om inte ni (kunderna) finns, skulle vi och våra jobb inte finnas!
"Och våra jobb finns för att människor besöker, verkar och bor i Sölvesborg. Utan människor skulle kommunen inte finnas till...utan elever, brukare, människor som bygger, kör bil, cyklar och använder våra tjänster så skulle vi vara utan arbete."

Vi vet alltid mest och bäst!
"Vi är experter på våra områden och de lagar och regler som vi har att rätta oss efter. Det skall inte våra kunder behöva vara."

Vi har Sveriges viktigaste jobb och kommunchefen har således i sin position det allra viktigaste jobbet i detta förträffliga land.
"Vi har därför Sveriges viktigaste jobb. Vi skapar värde för andra människor och när vi gör det skapar vi värde för oss själva. Vi är även våra kollegors arbetsmiljö och tillsammans skapar vi en helhet som är samhället Sölvesborg."

Ni (kunderna) får alltid klara och entydiga besked!
"Vi uttrycker oss klart och tydligt i tal och skrift".

Gör din plikt och få din rätt!
"Var lojal mot kommunen, det är du och jag (kommunchefen/kommunalrådet?) som är kommunen...Allt vi gör i Sölvesborgs kommun ska genomsyras av värme, närhet och engagemang."

Oberoende observatör
________________________________________________________________________________
Av naturliga skäl I

Denna stadsbrunn i gjutjärn hade ursprungligen sin plats mitt på Stortorget.
Nu har den fått en undanskymd placering i Rådhusparken och uppenbarligen fått åldras i lugn och ro.
Kulturminnesvård som äldreomsorg?

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

Ingen framtid utan bakgrund!

I jämförelse med de många inte sällan mycket påkostade investeringar eller projekt av kort varaktighet, som har hög prioritet i den kommunala budgeten, synes beslutsfattarnas intresse och vilja att fokusera på det kollektiva minnet och vårt gemensamma kulturarv under lång tid dessvärre successivt ha reducerats till det minsta möjliga. På Owe Pellsjös grafiska blad (ovan) offras Sölvesborgs enda kvarstående byggnad från 1700-talet på bilismens altare.

Vilka för eftervärlden synliga och för framtiden värdefulla avtryck eller minnesbilder av alla dessa, ibland helt meningslösa, kortsynta kommunala aktiviteter och dess allra ivrigaste tillskyndare finns kvar om kanske bara femtio till sextio år?

Flera aktuella undersökningar och studier har å andra sidan visat på nutidsmänniskornas starkt ökade engagemang för sitt ursprung, sin egen verklighet och närmiljö samt därmed berättigade anspråk på en väl utforskad och artikulerad bakgrundsberättelse. För flertalet tycks också födelse- eller uppväxtorten vara och förbli en av de viktigaste platserna i livet. I en ständigt pågående och snabbare samhällsomvandling har vi säkert alla ett stort behov av en tydligare identitet och fastare referensramar.

Kunskap om den egna bygdens förflutna och dess minnen kan verksamt bidra till att förena kommuninvånarna, såväl infödda som inflyttade, i en mer positiv och demokratisk social gemenskap med ett historiskt sammanhang. Ett sådant kollektivt minne skapar oftast av sig självt självrespekt, självförtroende och större förståelse för andra än oss själva. Detta kan i sig bli ett fruktbart redskap för en bättre samhällsplanering och utveckling av morgondagens Sölvesborg.

Genom kreativt arbete och en god framförhållning blir vårt väl vårdade kulturarv en viktig utgångspunkt för andra tänkbara ambitiösa kulturella och/eller sysselsättningsbefrämjande projekt. Vid våra kontakter med världen runtomkring är en markerad, synlig och historiskt förankrad lokal profil av allra största värde.

Förvissningen om att vårt kulturarv är grunden för demokratin utgör i detta sammanhang en förpliktande uppmaning till oss alla. Förhoppningsvis kommer detta budskap att väga tungt inför den osäkra och ovissa framtid kommuninvånarna i Sölvesborg nu går till mötes.

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

Av naturliga skäl II


Skylt med text av Hans Milton uppsatt för drygt 30 år sedan vid de som fornlämning registrerade Skönabäcksbrunnarna. Den intilliggande rektangulära f.d. fiskdammen, vars konturer ännu är väl synliga i terrängen, anlades på 1760-talet av herrgårdens dåvarande ägare överstelöjtnant L. B. Gyllenpamp. De två brunnarna med omgivande kullerstensättning får sitt tillflöde av vatten från en järnhaltig och förmodad sundhetsbefrämjande källa. Platsen var under 1800-talets senare hälft mycket välbesökt och uppskattad både av ortsbefolkningen och besökare utifrån.
Hur besvarar detta fornminne den vetgirige turistens frågande blick? Två brunnsöppningar med nödtorftigt pålagda järngaller på god väg att överflyglas av stinkande gyttja, växtlighet och skräp. En gång i tiden en omtyckt, respekterad och välskött samlingsplats för bygdens folk. Spåren förskräcker!

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

Sprattelgubben på Stadshuset?


Är det av högtidliga, ceremoniella eller exklusiva skäl, som kommunchefen låter flaggan med det medeltida kommunvapnet i topp dagligen vaja över kommunhuset?
"Det skall vara en symbol för det som är just högtidligt och exklusivt", heter det i Kommunfullmäktiges nyligen fattade beslut i detta ärende. Under alla övriga förhållanden är det annars alltid "sprattelgubben", som skall vaja.

Passa på och njut!
Snart har vi sprattelgubben här!
(Bilden tagen den 22 mars 2017)

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

Uppsnappat på bygden i limerickform

Det pratas om att politiker är rätt sällsynta ute på Lister, om de inte bor där förstås, eller det närmar sig val. Förra kommunalrådet bodde i Nogersund och det nuvarande var på Listerbesök nyligen.
Detta kommenterades sålunda:
   Kommunalrådet kom till Lister
   och sa, med en min alltmer bister:
   "Så dumt göra sig fin
   här luktar det svin
   och vimlar av centerpartister.”


Denna dag diskuterades livligt beslutet i fullmäktige att använda sprattelgubben som kommunsymbol istället för det gamla vapnet med ålar och kors. Inte alla verkar förstå den visionära kraften i detta beslut. Det är fritt fram för envar att använda det gamla vapnet, men kommunala verksamheter måste ha kommunchefen Lars Ericssons tillstånd.
   En prövad kommunchef från Slottet
   tyckte politiker rågat måttet.
   Sprattel eller ål?
   Blir det fel symbol
   ska han anses skyldig till brottet.



Moderatledaren Anna Kinberg Batra har inviterat Jimmie Åkesson till samverkan, vilket inte gillats av andra riksdagspartier. Men gubbarna vid torget menade att man kanske inte ska bygga vindskydd om förändringens vind blåser. Och Jimmie är ju ändå sölvesborgare!
Så sades det om detta:
   Partichef Anna i riksdagen
   Gillade ej SIFO-bakslagen
   Bjöd Jimmie till dans
   i ny allians.
   I gamla blev hon bedragen!


Välkomna med egna bidrag, anonyma eller signerade!
Skickas till
redaktion@solvesborgochlister.se

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

Vad är fel i Sölvesborg?

Den 5/4 2017 får vi kommuninnevånare genom media reda på att ytterligare en chef slutar i kommunen.
Tidigare har flera chefer slutat eller fått sluta. I många fall med konstruerade skäl. Denna turbulens ger ingen stadga i organisationen och medborgarna börjar tvivla på kommunens förda personalhantering.
Vi som sitter på åskådarplats har ju inte alla kort på bordet, men tystnaden skapar misstankar. Detta gagnar inte kommunledningen och förtroendet dalar. Dessutom kostar detta pengar i olika former.
Vad tänker ni styrande göra, då ni enligt värdegrunden vet och kan allt och vi som medborgare inte behöver bry oss?
En som undrar

(Se inlägget om värdegrundsbroschyren överst på sidan)

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

Vilka politiker tjänar mest i Sölvesborgs kommun?

Kommunfullmäktige är Sölvesborgs kommuns högsta beslutande organ. Ledamöterna, 49 ordinarie med 34 ersättare, utses i allmänna direkta val vart 4:e år. Församlingen kan sägas utgöra kommunens "riksdag" men kan till skillnad mot sin motsvarighet på riksnivå inte upplösas under mandatperioden. Dess sammanträden är offentliga.

I Kommunfullmäktige återfinns samtliga i kommunen mest tongivande och inflytelserika politiker. Dessa har oftast åtskilliga andra politiska uppdrag i styrelser, nämnder, kommunala bolag etc. Vilka av Kommunfullmäktiges ordinarie ledamöter i Sölvesborgs kommun har då de högsta inkomsterna av tjänst? Hur många kommunala uppdrag har de?

Här följer en förteckning över de 14 ordinarie ledamöter i Kommunfullmäktige, som har högst deklarerad inkomst av tjänst. I tabellen anges först vederbörandes namn därefter partibeteckning, deklarerad inkomst (kr) och antal kommunala uppdrag:

Jimmie Åkesson (SD) 1.062.302 (1)
Peter Jeppsson (S) 814.047 (2)
Helén Björklund (S) 755.624 (13)
Mats Svensson (S) 676.299 (12)
Daniel Berg (S) 655.283 (16)
Jeppe Johnsson (M) 628.255 (12)
Roine Olsson (S) 626.494 (10)
Marcus Alexandersson (S) 544.810 (7)
Hillevi Colliander (S) 539.607 (13)
Viveka Olofsson (S) 535.168 (19)
Willy Söderdahl (V) 528.225 (6)
Kith Mårtensson (M) 523.902 (8)
Arne Bogren (M) 513.238 (13)
Inger Pilthammar (M) 457.526 (6)

Som jämförelse kan nämnas att kommunens högste tjänsteman, kommunchef Lars Ericsson, har en deklarerad årsinkomst om sammantaget 796.416 kr.
Angivna inkomster av tjänst avser taxeringsåret 2016, dvs. personens beskattningsbara inkomst av tjänst under 2015. Medianinkomsten för i Sölvesborgs kommun skrivna personer var under samma period 226.308 kr.
Det bör nämnas att såväl Åkesson som Jeppsson är riksdagsmän och således ofta företrädes av en ersättare under Kommunfullmäktiges sammanträden. Jimmie Åkesson är dessutom partiledare.
Antal kommunala uppdrag avser innevarande mandatperiod.
Använda källor:
Ratsit. Katalogen 2017, utgåva 2
Sölvesborgs kommuns hemsida

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

I den här kommunen verkar det finnas gott om pengar!

Sölvesborgs kommun får betala 1,4 miljoner kronor! Kommunchefen Lars Ericsson tecknade ett avtal med ett vandrarhem, men sedan behövdes inte de efterfrågade platserna.

Det var ett misstag och vi får se det som lärpengar, säger han i maj 2016 till lokaltidningarna och Blekingeradion.

Dyr och onödig kunskap tycker gammal sölvesborgare.

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

Av naturliga skäl var ordet, sa Bull


Samhällsplanerarskrået i stadshuset, starkt inspirerat av ledande politiker, tycks hysa ett mycket aktivt intresse för astronomi och geologi. På annat sätt kan den pågående förödelsen på Kämpaslättens företagsområde knappast förstås: man har låtit sig inspireras av meteoritnedslaget i Sibirien 1908. Inte heller där lämnades något träd kvar och marken blottlades inom stora ytor.

Resultatet är i båda fallen förfärande och kan i fallet Kämpaslätten inte ursäktas med någon naturkatastrof. Sölvesborg hade här tidigare en lummig och grön infart som politiker av uppenbarligen alla kulörer medvetet demolerat, alldeles i onödan.

Det skulle nämligen varit möjligt att planera med förnuft. Här i området möttes två medeltida infarter till staden vid Gesällboken, den västerifrån och den norrifrån. Här i korsningen låg Galjalyckan där missdådare togs av daga. Intet av detta finns kvar. Det skulle gå att med lite fantasi integrera dessa gamla strukturer i planen för företagsområdet, något som skulle förhöjt dess värde och ingalunda behövt skrämma någon företagare på flykten.

Så har inte skett. Meteoritnedslagets princip gäller. Pang, tjoff, bort! Inte ett träd, inte en sten skonas. Detta företagsområde ska bli minst lika trist som alla andra.

Sölvesborg av naturliga skäl, sägs det ironiskt. Sölvesborgarna måste bättre värna sin bokskog om de vill ha den kvar. Kämpaslätten är inte slutet på förödelsen, snarast början!

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

Ynde Rastplats

Stora planer finns nu att bebygga Ynde rastplats med restaurang, motell, m.m. Under årens lopp har idéerna varit många. Dock har inga förverkligats bl.a. på grund av platsens läge, närhet till Bellas Place, ekonomi m.m.

Att RASTA enligt tidningsartikel har ett vitt fält i Sölvesborg som man måste fylla, låter inte särskilt väl underbyggt.

Nuvarande entreprenörer måste ha en helt ny agenda i marknadsundersökning, då man med facit i hand sett hur det gått med t.ex. Galtsjön och till viss del Bellas Place.

Det är bara att önska lycka till – dock får man hoppas att inte kommunen ser till att vi skattebetalare får stå för delar av notan längre fram.

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

LOV – inget för S

Med en viss förvåning kunde man i BLT läsa att Omsorgsnämndens ordf (s) verkligen inte hoppas att något företag skulle etablera sig i Sölvesborg, detta skulle bara kosta en massa pengar enligt honom. Kvaliteten pratar man inte om.

De rödgröna i Sölvesborg vill inte genomföra LOV, trots KF beslut. Man kommer troligtvis att streta emot in i det sista.

För Olsson har väl mandat att uttala sig som han gör, eller... ?

Sign RE

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

Kan det anas ugglor i mossen?

Sedan en tid tillbaka har vi i pressen kunnat följa hur en tränare i en Sölvesborgsförening varit föremål för vissa misstankar.
I BLT 26/5 kan man dock läsa att tränaren tilldelats nya förtroendeuppdrag i föreningen, något som förbryllar.
Varken förbunds- eller föreningsordf. vill uttala sig i frågan. De vet inget, kan inget och har tydligen inte haft något samråd om tränarens famtid. Ingen har några synpunkter trots BLT:s påstötningar.
Man börjar ju nästan tro att posterna är politiskt tillsatta – men så kan det väl inte vara i en Sölvesborgsförening????

Sign RE

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

Kulturlandskap i centrala Sölvesborg?

Både inom och utanför centrala delarna av Sölvesborg får gräs och buskar mer eller mindre växa fritt. Endast där de största maskinerna får plats, har man till viss del klippt gräset. I slänter, runt stolpar och träd frodas meterhögt gräs.
RE För att erbjuda parkförvaltningen hjälp ska kanske får och getter inköpas samt en fåraherde anställas? Detta skulle kanske bidra till att gräsytor och gator blev befriade från ogräs och sly.
Kommunalrådets svar - vid ett tidigare KF - att man anställt ytterligare en parkarbetare tycks ju inte ha hjälpt.
”Av naturliga skäl” kan väl inte innebära att kommunen växer igen ?

Sign RE

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________

Populism på hög nivå

Sölvesborgs kommun, kommunalråd/kommunchef, är snabb med att hissa prideflaggan – som bl.a. är symbol för allas lika värde och rätt i samhället – under festivalen i Stockholm. Hoppas att kommunens ansvariga förstår att genom detta agerande, så måste även våra äldre på boenden och hemma få sin beskärda del av kakan från kommunen.
I praktiken finns mycket att göra i både bemötande och genomförande.
Hemtjänstens pärmar borde vara fulla med avvikelserapporter.
Men sådana saker blundar man för – trots beslutade värdegrunder – det gäller tydligen främst att göra sig populär i andra kretsar.

Sign RE

Tillbaka till startsidan
Till startsidan för Min syn hörd

________________________________________________________________________________